Hebben distributeurs en re-branders REACH verplichtingen? En hoe zit het met consumenten?

Distributeurs en re-branders (en detailhandelaren en opslag-dienstverleners) hebben geen standaard REACH rol als “producent”, “importeur” of “downstreamgebruiker”. Toch hebben ze wel verplichtingen op grond van REACH. Hoewel consumenten technisch gezien de eindgebruiker zijn van chemische stoffen, zijn ze niet gedefiniëerd als REACH downstreamgebruiker. Ze hebben dan ook geen wettelijke verplichtingen.

Om te worden gecategoriseerd als distributeur onder REACH, mag u uitsluitend stoffen en mengsels opslaan en beschikbaar stellen aan derden (bijvoorbeeld middels verkoop). Onder distributeurs vallen:

  • Detailhandelaren, die in winkels stoffen en mengsels verkopen aan consumenten en/of professionele gebruikers
  • Re-branders, die hun eigen merk aanbrengen op een product dat iemand anders heeft geproduceerd
  • Bedrijven die stoffen of mengsels voor derden opslaan

Let op: indien u uitsluitend voorwerpen opslaat of op de markt brengt voor derden (dat wil zeggen geen stoffen op zichzelf of in een mengsel), bent u geen distributeur volgens de definitie in de REACH-verordening en heeft u derhalve geen REACH-verplichtingen.

Zolang u geen handelingen of activiteiten uitvoert met stoffen die worden gedefinieerd als productie, import of gebruik onder REACH (bijvoorbeeld het herverpakken of mengen van verf in de winkel), zijn uw verplichtingen beperkt tot het doorgeven van informatie naar partijen boven en onder u in de leveranciersketen. Dit betekent met name dat u REACH- en CLP-conforme VIB’s moet verstrekken aan uw klanten (met uitzondering van consumenten), in een officiële taal van de lidstaat waar u het product op de markt brengt.